De grenzen van wat de Europese Centrale Bank (ECB) met zijn ruime monetaire beleid kan bereiken, zouden weleens in zicht kunnen zijn. Daarvoor waarschuwt hoofdeconoom Willem Buiter van de Amerikaanse bank Citigroup in een rapport.
Zakenkrant Financial Times citeert donderdag uit het rapport.
De ECB probeert met extreem lage rentetarieven en door voor tientallen miljarden per maand schuldpapier op te kopen de trage economische groei en lage inflatie in de eurozone een impuls te geven. Mede door de sterke daling van de prijzen van olie en andere grondstoffen blijft het prijspeil evenwel onder druk staan.
ECB-president Mario Draghi zei eerder deze maand dat de centrale bank meer maatregelen zal namen als dat nodig is om de inflatie op te drijven naar het nagestreefde niveau van net geen 2 procent. De duur van het opkoopprogramma is al verlengd, een verhoging van het maandelijkse bedrag is een mogelijke volgende stap.
Buiter betwijfelt evenwel of extra steunaankopen veel zullen helpen. “Het lijkt alsof al het laaghangende fruit inmiddels is geplukt”, aldus de Nederlandse econoom. Hij wijst er daarbij op dat de rentetarieven van de ECB al geruime tijd op een historisch laag niveau staan.
De econoom acht centrale banken als geen ander in staat om in geval van paniek de financiële markten te kalmeren met extra liquiditeit. Maar of opkoopprogramma's als dat van de ECB en eerder de Amerikaanse Federal Reserve ook echt zorgen voor meer groei en inflatie, is volgens Buiter nog maar de vraag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl